OVER ONS: AANLEIDING

Op 12 januari 2022 organiseerde de gemeente Zeist een informatie avond over de concept bestemmingsplannen van de WA Hoeve.  Tijdens deze bijeenkomst bleek dat er nauwelijks antwoorden waren over de gevolgen van de bouw voor de natuur in de directe omgeving, zoals over de houtkap, de gevolgen en de verwachte compensatie.

 

FOUNDING FRIENDS

Dit was het startsein voor Maria van den Boer (socioloog, oud werknemer Willem Arntsz en natuurliefhebber), Bram van der Ende (andragoloog, oud zorgbestuurder en tuinier bij Vereniging Eigen Oogst) en Jan Korff de Gidts (adviseur, vriend van Amelisweerd en deelnemer Klimaattafel Ruimte en Mobiliteit Voorbeeldregio Utrecht) om de werkgroep ‘Vrienden van de WA Hoeve’ op te richten, gericht op behoud van het historisch landschappelijk erfgoed, behoud en herstel van de natuur. Fieke den Hollander (actief moestuinder TVEO) neemt de secretariaatswerkzaamheden op zich. Er hebben zich inmiddels meer mensen aangemeld met wie we de kerngroep vormen. 

 

EERSTE BIJEENKOMST 

Op 2 februari 2022 werd een eerste bijeenkomst georganiseerd met een aantal direct betrokkenen en vertegenwoordigers van verschillende lokale en regionale natuurorganisaties. Dit beraad vond plaats in de historische gehoorzaal op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve.

Inmiddels hebben zich een groeiend aantal belangstellenden bij 'Vrienden' aangesloten.

SLUIT JE AAN

Veel mensen, natuurliefhebbers, wandelaars, inwoners van Den Dolder, Zeist en Bilthoven, zijn verontrust over de plannen. ‘Vrienden’ blijkt in een behoefte te voorzien. Onze oproep op de website heeft dan ook in korte tijd veel reacties gekregen. De lijst van vrienden en belangstellenden wordt steeds langer. Nog steeds komen nieuwe aanmeldingen binnen. Zeker nu ons alternatief plan en petitie online zijn.  Een aantal wil actief helpen. Anderen willen op de hoogte blijven of het terrein beter leren kennen. De achtergronden zijn heel divers, van bioloog tot jurist, van wandelaar tot oud WA werker, maar allemaal hard nodig. Vrienden van de WA Hoeve heeft de vorm van een werkgroep met korte lijntjes. Zo kunnen we veel doen in korte tijd.